Aineisto-ohjeet

 

Aineiston lähettäminen painoon

Sähköpostin liitteenä, max koko 20 Mt. Lähettäessäsi tiedotoja sähköpostilla, käytä mielellään pakkausohjelmaa vaikka tiedosto olisi pienikin. Aineistot voit lähettää suoraan aineisto@kariteam.fi -osoitteeseen. PDF-muotoon valmistettua aineistoa ei tarvitse pakata, sillä PDF on itsessään pakattu tiedostoformaatti. Käytä vain kirjaimia a–z tiedostojen nimeämiseen. 

 

Ftp-siirtona

FTP-osoite: ftp.kariteam.fi
Palvelua suositellaan isojen tiedostojen siirtoon, koska FTP-siirto on luotettavampi ja nopeampi kuin sähköpostisiirto. Saadaksesi yhteyden palvelimeen tarvitset käyttäjätunnuksen ja salasanan. Tarvittavat tunnukset saat numerosta 0400 870 439 ja 0400 871 256 tai sähköpostilla aineisto@kariteam.fi. Muista ilmoittaa siirtämästäsi tiedostosta. FTP:llä materiaalin toimittamiseen suositelemme käytettäväksi jotain ftp-siirto-ohjelmaa esim. ilmainen FileZilla josta löytyy versiot windowsille, macille ja linuxille. Ohjelman saat ladattua http://filezilla-project.org/ osoitteesta.

Lisätietoja: aineisto@kariteam.fi ja 0400 870 439 ja 0400 871 256

 

Julkaisun koko ja leikkuuvarat

Julkaisun sivut luodaan aina lopulliseen puhtaaksileikattuun kokoon. Yli 4-sivuisissa julkaisuissa esim. A4-sivuja ei koota A3 vaakasivulle rinnakkain. Sivun reunat ylittävät elementit (kuvat ja grafiikat tms.) tulee viedä vähintään 3 mm yli sivun puhtaan koon. Leikkausvaroja on käytettävä aina silloin, kun painoväripinta menee puhtaaksi leikatun tuotteen reunaan (lataa tulostusohje).

Paperien ja kirjekuorien standardikoot.

 

Värinhallinta ja ICC-profiilit

Värinhallinnan perusidea on korjata laitteiden aiheuttamia "vääristymiä". Värinhallinnassa pyritään saamaan värit toistumaan samanlaisina kaikissa painotuotteen valmistusvaiheissa: tietokoneella määritetyn värin pitää näyttää samalta tietokoneen näytöllä, tiedostosta tulostetussa vedoksessa ja painokoneella tehdyssä lopputuloksessa.

Valmistaessasi aineistoa Kirjapaino Kariin voit käyttää kuvanvalmistuksessa ja vedostuksessa Eurooppalaisen järjestön ECI:n tekemiä profiileja, jotka perustuvat ISO-standardin mukaiseen painamiseen. Käytettäessä profiileja RGB-kuvan erotteluun CMYK-kuvaksi, tulee muistaa, ettei heikkolaatuinen originaali parane, profiili ainoastaan optimoi värierottelun käytettävälle painoprosessille.

Karin suosittelemat värinhallinnan painoprofiilit ovat:

Painotöitä tehtäessä grafiikan värit syötetään CMYK-muodossa ja mahdolliset Pantone-spottivärit spottivärimuodossa, kuvat voivat olla RGB-muodossa. Jos toimitat työn RGB-väriavaruudessa, niin ilmoita se tiedoston toimituksen tai tilauksen yhteydessä. Ilmoita myös ovatko vain kuvat RGB-muodossa vai kaikki työn värit.Kari tekee värierottelun automaattisesti tuotannon järjestelmässä.
Jos haluat, että Karin repro tekee värierottelut työasemalla ja tarkkuussäätää eroteltujen kuvien sävyarvot, niin sovi asiasta etukäteen yhteyshenkilön kanssa. Käsin erottelu ja sävyn säätö ovat laskutettavaa palvelua.
Tee RGB—CMYK-muunnos käyttäen suhteellista (relative) näköistystapaa. 

Painovalmiissa CMYK-muotoisessa PDF-tiedostossa ei kuvien mukana profiileja tarvitse olla. Jos profiilit ovat mukana, Karin prepress-järjestelmä pudottaa ne pois prosessin aikana. Sama koskee itse PDF-tiedostoon tagitettyä profiilia. Sen sijaan aineistossa mahdollisesti mukana oleville RGB-kuville järjestelmä tekee CMYK-muunnoksen käyttäen kohdeprofiilina painoprofiilia. RGB-kuvaan pitää tallentaa profiili, jonka avulla kuvaa on säädetty ja tarkasteltu. Tämä profiili toimii ns. lähdeprofiilina, kun kuva erotellaan CMYK-muotoon.

 

Värimääritykset

Uutta painotuotetta tehdessäsi varmista, että valitsemasi värit ja värimaailma on lopputulosta ajatellen oikein, eli PMS- ja CMYK-työt.. Käytä PMS-värejä kun värejä tarvitaan kolme tai vähemmän, eikä julkaisussa ole prosessivärisiä valokuvia tai painatat logoja tai muuta grafiikkaa, jotka vaativat tarkan värimäärityksen. Poista ylimääräiset värit väripaletista. Huolehdi myös taittoon sijoitettujen grafiikkaelementtien värin vastaavuudesta taittotiedostossa määriteltyihin väreihin. Jos olet käyttänyt 4-värityössä spotti-värimäärityksiä, muuta myös ne prosessiväreiksi. Näin varmistat, että värit ja elementit tulevat painotuotteeseen toivomallasi tavalla.

Voimakkaan mustan (rich black) aikaansaamiseksi suuremmille väripinnoille suosittelemme käytettäväksi: 63 C, 52 M, 51 Y, ja 100 K. Välttääksesi häiritsevän kohdistusheiton painatuksessa vältä käyttämästä pienikokoista valkoista negatekstiä rikkaan mustan kanssa.

PMS-väriviuhkoissa painetut spottivärit muuttuvat aina jonkin verran konvertoituina CMYK-väreiksi, varsinkin kirkkaat oranssit, siniset ja pastellisävyt. Pantone on julkaissut väriviuhkoja (Process Color Imaging Guide 1000), joissa saman värin toistuminen PMS- ja CMYK-väreinä on simuloitu.

 

Yleisohjeita

Linjavahvuuksissa hiuslinja-määritystä käytettäessä on otettava huomioon linjan tulostuminen eri vahvuisena eri tulostimilla. Lopullinen linjavahvuus voi olla huomattavasti ohuempi, kuin vedoksessa näkyvä. Ohuita linjoja ei myöskään suositella käytettäväksi rasteroituina. Älä käytä alle hiuslinjan (0,0882 mm) vahvuisia linjoja. Kovin ohuita linjoja ei tule käyttää monivärisinä, rasteroituina tai negatiivisina.

Suosittelemme vektoroimaan (konvertoimaan poluiksi) tekstit aina kun se vain on mahdollista. Tekstien vektorointi -käsky on yleensä CorelDraw:ssa nimellä "Muunna viivoiksi", "Muunna poluiksi" tai "Convert to curves". Tekstien konvertointi ei vaikuta tekstien tulostustarkkuuteen. Vaihtoehto fonttien konvertoimiselle tai lähettämiselle on tehdä ilmoituksesta PDF-tiedosto. Ohjelmia, joissa pystyy vektoroimaan tekstit: Illustrator, InDesign ja CorelDraw. Konvertoi EPSien sisältämät fontit poluiksi.

Suosittelemme käyttämään OpenType-kirjasimia, kuten Adobe FontFolion kirjasinleikkauksia.

Euro- merkit kannattaa tehdä aina omalla fontilla. Pääsääntöisesti muiden fonttien euromerkit tulostuvat väärin tai jäävät kokonaan tulostumatta. Adobe Euro Sans tai Euro Mono-fontit saat esim. Adoben www-sivuilta ilmaiseksi.

Tekstinkäsittely ja taulukointiohjelmien (Word, Excel) ja esitysgrafiikkaohjelmien (esim. PowerPoint) tuottamien dokumenttien tiedostot eivät suoraan sovellu painokelpoiseksi aineistoksi mm. värimaailman ja resoluutionsa puolesta. Tiedostot on muokattava erikseen painokelpoiseen muotoon. Raakateksti toimitetaan RTF-muodossa.

Marginaaleja määritettäessä on otettava huomioon tuotteen nidonta/sidontatapa. Stiftatuissa tuotteissa tulisi ottaa huomioon sisempien arkkien ulostyöntyminen. Esimerkiksi sivunumerointia ei tulisi asettaa liian lähelle puhtaaksileikkuuta. Sivunumeroille, teksteille ym. jätetään painotuotteen ulkoreunasta vähintään 5 mm marginaali.

 

Kuvat

Käytettävien sävykuvien resoluutio on oltava noin 300 ppi (pistettä tuumalle) ja yksiväriset viivakuvat kannattaa skannata 1-bittiseksi ja tallentaa LZW-pakattuina tif-muotoon. Viivakuvien resoluutio on 600–1200 ppi (logo lopullisessa koossa). Kuvien suurentaminen taitto-ohjelmissa on sallittua vain noin 130 %:iin saakka ja jos kuvaa joudutaan pienentämään enemmän kuin 50 %, on se tehtävä kuvankäsittelyohjelmassa. Kuvat tallennetaan pääsääntöisesti EPS tai TIFF-muotoon. 

Älä sijoita tai tuo kuvia leikepöydän kautta kopioimalla.

Kaikki sävykuvat voi hyvin pakata EPS-muotoon jpeg-koodauksella (JPEG paras laatu). Kun kuvat ovat pakatussa muodossa ne siirtyvät linjasiirtona huomattavasti nopeammin kuin pakkaamattomana. Jos pakkausasteen kanssa ollaan maltillisia, on sävyjen hävikki erittäin vaikea tai jopa mahdoton erottaa lopullisesta painotuotteesta, vaikka pakattua ja pakkaamatonta kuvaa verrattaisiin rinnakkain. Lopputulokseen laatu riippuu myös alkuperäisestä tiedostosta. Mikäli kuville on tarkoitus tehdä runsaasti kuvankäsittelyä, niin tee välitallennukset ilman JPEG-pakkausta. Useat tallennukset JPEG-pakkauksella saattavat heikentää kuvalaatua.

Voit käyttää hävikkeetöntä LZW-pakkausta käyttäessäsi TIFF-muotoisia kuvia.